Bockpremiär 16 Augusti 2009

 

Ja, äntligen var det dags för premiär igen. Fastän några av oss jagar bock på våren och någon jagar lite fågel eller vakar på räv under sensommaren känns det väl ändå som att det är den16 Augusti som jakten börjar.

Denna premiär var ju dessutom lite speciell eftersom Mathias hade vunnit ett fantastiskt förstapris på våran första tävling vi hade. Så han och hans vän Peter var med oss och jagade, drack lite goda drycker och åt en härlig tre rätters middag på Lördag kvällen, dan före dan, dvs Premiären.

Middagen var inget speciellt, som vanligt, en enkel måltid i skogen.

Vi körde lite i havets tecken denna gången, så till förrätt bjuds det på en liten toast med kräftstjärtar i vitlök samt några kokta havskräftor vid sidan om. Till detta passade en nerkyld Cava alldeles utmärkt.

Till huvudrätt körde vi på en färsk laxsida på grillen som vi serverade med en Couscous-sallad tillsammans med en härlig löjromssås. Till detta valde Jocke ut ett riktigt bra Franskt vitt vin. Efterrätten fick bli traditionell kladdkaka och kaffe.

Närmast på vänster sida om bordet har vi våran härliga kamrat Stojan som gillar bockjaktspremiärer lika mycket som vi gillar Stojan så jag vet inte vilket år i ordningen det är som han är med oss. Bredvid honom sitter pristagaren Mathias tillsammans med han medbjudna kamrat Peter. På andra sidan bordet är det väl inte direkt några okända ansikten. Jag, Jocke och farsan missar knappast en premiär. ( på Söndagen kom även Petter upp och jagade med oss Söndag kväll samt Måndag morgon.

 

Sen var det dags att planera morgondagens jakt... Och planeringen på jakten var nog riktigt bra. Det gnälls och sägs att jag skjuter hela tiden, tar dom bästa passen, mutar djuren med mera med mera... Så för att få död på detta fick Joakim första-tjing på att välja pass, sen fick våra gäster sina, farsan sitt och sen tog jag vad som fanns över. För denna gången var det inte viktigt att jag lyckades utan vi skulle försöka få det att lossa för Jocke och ge bra chanser för våra gäster. 

Morgon passet var ganska tomt på observationer. Jocke såg en bock på långt håll från sitt torn men den kom inte nära. Jag hade en jag tittade på men den stod 150m in på grannens åker och där var den kvar hela morgonen. Mathias som satt bara 400m från mig hade en fin sexa och en get som smög på långt håll från honom men inte heller han kom till skott. Men han sa vart dom dick in i skogen så jag tog av mig kängorna, satte på mig huva, handskar mm och smög efter dom. Och från att inte tro alls på det man gör var jag plötsligt bra säker på att det skulle smälla när jag plötsligt smyger mig på geten bland träden på bara 10m. Då låg hon ner, men så fort jag satte mig ner bakom en tall reste hon sig. Då fördrev jag tiden med att ta ett kort på henne i väntan på bocken. Men bocken var nog smartare än mig, för plötsligt reser sig geten och smyger iväg, men bocken var som bortblåst...

Men en smäll hade vi på morgonen i alla fall. Stojan fick en nyfiken räv nära sitt pass och Stojan gjorde det vi jägare gillar bäst...;-)

 På kvällspasset var det tyvärr lika blåsigt som på morgonen, men vi hade ändå visst hopp. Hade dom vart framme i blåsten på morgonen skulle väl det fungerar på kvällen med. För enkelhetens skull valde vi samma pass på kvällen som på morgonen. Och tyvärr var det väl i stort sett samma djur som vi hade sett på morgonen som visade sig nu. Jocke hade sin bock framme, men inget resultat och jag hade min bock som envisades med att bara hänga på grannens åker tillsammans med sig get.

Först när jag skulle skicka ett sms till Mathias och fråga om det var dags att gå skickar han ett spännande sms till mig, "bocken kom ut där han gick in i morse, men det är alldeles för långt för mig". Jag förstod att tiden var knapp pga mörkret, men där han stod hade jag perfekt vind, så jag smög allt vad jag kunde till platsen där jag misstänkte att Mathias menade. Och var rätt han hade. Precis när jag kom fram mellan träden så jag såg åkern, såg jag också bocken. 50m ifrån mig stod han lungt och åt och det var bara för mig att lyfta och trycka av... Så blev det som det inte skulle bli denna gången, jag hade vart gubben med tur igen och blev den enda av oss som sköt en bock första dagen.

 Efter att vi tagit hand om bocken var det dags att tacka av våra gäster för att sen smida planer för Måndagens morgonpass, och denna jakthelgens sista pass.

Vi gjorde som dagen innan, jag valde pass efter att dom andra bestämt var dom skulle sitta, och egentligen visste jag inte till hundra procent var jag skulle sitta när jag körde ut farsan och Jocke på sina pass. Men Peter hade sett en fin bock från sitt kvällspass men där han höll till gick det inte att komma åt honom från tornet som var placerat vid åkerkanten. Men eftersom Peter sagt att han var RIKTIGT fin gjorde jag ett försök efter honom ändå. Men istället för tornet ställde jag ner min stol i dikeskanten 80m från tornet och riggade mitt stativ. Och tro det eller ej, men mitt flyt skulle hålla i sig... Jag satte mig på pass redan kl 04:15 men redan efter bara någon dryg halvtimma kom han ut på min åker. Hållet var kanske väl långt, men när jag tittade på han i kikarsiktet tänkte jag bara, "herre jävlar"... Sen small det. Ska man någon gång prova sina kusnkaper i långhålls-skytte är det väl när man för första gången siktar på en medaljbock. Och jag kan verkligen säga att jag blev riktigt, riktigt glad när jag kom fram och såg att han låg där...

 

Ja, hur sammanfattar men detta, det var gången då det inte var så noga att jag sköt över huvudtaget så händer detta... ?

Men oavsett vem som sköt vad vill jag verkligen tacka alla som var med för en kanonhärlig jakthelg och ska sanningen fram hade jag verkligen unnat någon av er andra som var med att få skjuta istället för mig. Men så är det, allt bestämmer man inte över...

 

Tack ska ni ha allesammans !

/ Lasse

( Jaktledaren, webmastern, idolen, mm, mm )

 

 


Hem (tryck här för att komma tillbaka till menyn)