Septemberjakt på Älg och Björn 2009

Ja, då var man hemma från årets första älgjakt då. Det första man tänker på så här precis efteråt är ju givetvis vädret. Bättre tur med det kunde vi knappast ha. En tröja räckte gott ovanpå t-shirten på morgonpasset och efter 10-tiden åkte den av så gick man runt i bara t-shirten och njöt i solen. 

Här har vi precis kommit fram på och gubbarna provar utrustningen innan vi sätter oss i en vedeldad bastu och avnjuter några kalla pilsner.

Efter Bastun hade vi ett trevligt kräftkalas med, Anna, Mathias, Mollie, Leif och Håkan.                                          

( Marias syster, hennes pojkvän, deras dotter och marias Pappa Och bror.)

Här är det Håkan, Leif, Sulan och Martin som frossar i sig av godsakerna.

 

Nytt för mig och Joakim i år var att vi hade hade fått med oss lite sällskap i bilen. Sulan som blev lotteri-vinnaren i våras och vann en resa till rådjurspremiären 2 Oktober tog med hans brorsa Martin upp för att jaga älg med Kristoffer och hans gäng som jagar ca 1 mil från oss. Alltså i ett annat jaktlag. Där var även Pinnen med samt hans Svåger Ingemar. Totalt var det ca 10 personer i detta laget och dom sköt totalt 2 tjurar. Pinnen fick möjligheten att skjuta sin första älg och det var en riktigt stor oxe faktiskt. Dessvärre var hornen inte riktigt vad man kanske hoppas på när man skjuter sin första stora älg, en riktigt fin skovel med nio pinnar på ena sidan och ett mindre vackert 3-pinnars stånghorn på andra sidan. Men glad och stolt var han givtvis ändå.

Pinnen till höger med sin trofé och hans kompis Robert med sin sex-taggare.

 

Våran jakt fungerade också helt ok får man säga. Första jakten på Måndagsmorgonen hade precis startat när jag fick ko och kalv framför mig på hygget där jag satt. Första älgen som åkte i backen med min nya 7mm rem mag, och precis som jag hoppades på var det bara knall och fall rätt i marken när det small. Givetvis kommer det inte alltid gå sådär bra bara för att man skjuter med en rejälare kaliber, men det var kul att se att kraften gjorde sitt första gången man provade den på älg i alla fall.

Skojigt var det dessutom att jag hade Flinga med mig så hon fick var med framme vid kalven och bekanta sig med doften som hon ska leta efter och jobba med i hela sitt liv...;-)

 

Efter morgonpasset var det dags för lite arbete vid slaktboden innan vi skulle ut på pass och göra ett nytt försök.

Och här delar Joakim kalven medans Kenneth och Ola assisterar.

Dessvärre blev eftermiddagen resultatlös, hundarna fick inte upp något så vi "gjorde kväll" som dom säger här uppe.

Här ligger vi i gräset och gottar vi oss i den Norrländska höstsolen.

 

På Tisdag förmiddag sköt Ola två fjolingar. Det var det som blev den dagen, för älgarna låg lite dumt till i hård terräng så det tog många timmar innan dom hängde klara i slaktboden.

Ola med en av fjolingarna han sköt.

 

Här har vi i alla fall lastat älgarna på vagnen och börjat köra dom ur skogen.

 

Vi som känner Joakim vet ju att detta knappast är första gången han tröstskjuter sig en gås när älgjakten eller bockjakten går emot honom. Han har gjort det många gånger nu, och även denna gång satt smällen där den skulle på långt håll...

 

Onsdagen var blåsig och tråkig. Hundarna fick inte kontakt med något på morgonen och på eftermiddagen drog dom i full fart rakt ur jaktområdet nästan direkt vi släppte dom. Olle som var hundförare misstänkte att det rörde sig om björn. Det finns mycket björn där vi var då och vi observerade dessutom alldeles förskt björnskit där dagen innan.

 

Klart att Ola måste skratta när han inser att han blir fotograferad när han sitter på huk och fotar björnbajs, men jag tog givetvis en bild med på min första björnkontakt och resultat blev ju jättebra... :-)

 

Här sitter jag, Kenneth, Frej, Olle och pustar ut efter en jaktdag.

 

Sammantaget hade vi tre riktigt härliga jaktdagar. Tack alla som vart med och gjort våra jaktsemester så bra som den blev. Och speciellt tack till Kristoffer som tog hand om våra kompisar och arrangerade riktigt fin jakt med bra boende och trevligt sällskap !

/ Lasse

( Är det någon som är intresserad av att jaga med Kristoffers gäng nästa år så finns det några platser till det, kontakta mig bara vid intresse )

 

 

 


Hem (tryck här för att komma tillbaka till menyn)