Älgjakt Åsaka 14 och 16 Oktober 2009

 

Efter resan från Norrland var det på Onsdagen dags för älgjakt på våra marker kring Åsaka/Jonslund. Fantastiskt väder gjorde dagen till en riktigt härlig dag i skogen. Anders var på hugget tidigt på morgonen, och när han öppnade dörren till jaktstugan för att gå på pass stod redan en kviga och väntade på honom ute på fältet. Anders var därmed årets första älgskytt i vårat jaktlag.

Och här sitter den stolta skytten och avnjuter en kopp kaffe och en macka samtidigt som han inför spända öron berättar om morgonen.

 

Samtidigt som Joakim och Ingvar lägger upp planer för fortsättningen på dagen. Och bra planer blev det, sett till att Ingvar som spårade med Nicke hittade älg. Och "rätt" älgar dessutom. Ko med dubbelkalv och en fin tjur på över tio taggar. Men dom vek av ca 300 från mitt pass och in på grannmarken. Och mer kontakt med älg blev det inte den dagen. 

 

 

Fredag 16 Oktober 2009

Detta var utiskten jag hade från bilen under resan till våra marker i Fredags. Det skulle jagas älg, men i stort sett alla tappra älgjägare hade svikit oss denna dagen. Kanske pga vädret. Jag, Ingvar och Arne var denna dag hela jaktlaget. Och Alex förstås, precis fyllda fyra år. Jätteduktig på många sett i pappas ögon men knappast någon tillgång jaktsligt sett.

Men man måste säga det gick över förväntan. Något som jag börjar fundera på lite nu ang jakten är ju faktiskt det att när man har barn med på passet och man viskar och prasslar lite med utrustning mm, ja då jäklar är det ju djur överallt...?? Någon som känner igen det kanske ???

 Vid första såten skulle vi bara skjuta älg. En av kalvarna i ett ev dubbelkalvsekipage eller en stor tjur över 8 taggar. Ingvar gick med Flinga i band och Jag/Alex hade ett pass och Arne ett. Vi hade turen att få ett torn med tak, och det var riktigt skönt för blötsnön vräkte verkligen ner. Efter bara ca halvtimman hade vi haft 7 rådjurs observationer och en räv. Alex var alldeles lyrisk men kunde inte fatta varför inte pappa kunden smälla på något...

Och visst kunde jag väl gjort det om det bara var tillåtet... Bocken i mitten på bilden såg faktiskt riktigt fin ut.

 

Och vi hade även älgkontakt på vårat pass. Men eftersom det bara var ko med enkelkalv som Ingvar tryckte fram så fick jag nöja mig med att ta en dålig bild med mobilen på dom.

Och nu kan jag garantera att jag hade det jobbigt i tornet med min lille pojk. Redan helt oförstående varför vi inte kunde skjuta rådjuren förstod han ännu mindre nu. " Vi får bra skjuta älg, vi får bara skjuta älg" hade jag fyllt honom med i en halvtimma. Sen när dom kommer och ställer upp sig framför oss ställer pappa ifrån sig bössan och börjar ta kort istället....- Jobbigt...:-)

 

Efter att vi jagat klart första såten så skulle vi nu jaga av Ingvars område. -"Skjut även räv och råbock om ni" vill sa han innan jakten startade. Skoj tänkte jag.. För finns det något ställe där det är gott om rådjur är det hos Ingvar.

I detta jakttornet skulle vi sitta och rådjuren visande upp sig kan jag lova. Ingvar gick och skulle stöta djur mot oss. Några Älgar kom aldrig i passet men jag räknade ihop till tio olika rådjur som korsade hygget framför oss innan det elfte skulle komma. Och det var en liten sex-taggare... Riktigt skoj nu när Alex var med och allt...

Första gången man kommer fram till ett nyskjutet vilt är väl speciellt för alla jägare ;-)

 

Och efter att vi släpat fram bocken till tornet klättrade vi upp och tog pass igen. Och nu kunde jag verkligen se en sann glädje i den lille killen som var med mig, jag kan lova att han var helt lyrisk.

Och som om inte detta var nog. När vi satt där och mös och småviskade lite kom även det tolfte rådjuret fram för att korsa hygget. Och även detta en sextaggare, dessutom lite större än den första och ni som känner mig vet att det inte tog lång tid innan dagens andra knall ekade över skogen...

Och vi kunde nu bara konstatera att det som skulle bli en älgjakt slutade med att jag sköt dublé på sextaggare med Alex vid min sida.

( Och eftersom jag vant mig vid att alla jag känner alltid ägnar nästan all sin tid i att hitta fel och brister med det jag gör är det väl lika bra att jag härmed erkänner att jag för andra gången i mitt liv bar mig klumpigt år när jag sköt så min 7mm magnum starffade mig med en liten halvmåne mellan ögonen...;-)

 

Ja, ja, nog om det. Efter att jag skjutit min dublé, fått en spricka i pannan och släpat lite på hygget kom äntligen Ingvar med fyrhjulingen och körde ut oss ur skogen.

 

 

 

 


Hem (tryck här för att komma tillbaka till menyn)