Älgjakt 11-13 Oktober 2010

 

Detta var första året på länge som jag inte åkte till Norrland för att jaga älg. Mycket med arbete och familj gjorde att det varken blev någon Oktober eller Septemberpremiär där uppe denna säsong. Jag satsade i stället på tre dagar ledigt för att jaga på våra egna marker här nere. Och jösses vad lyckat det blev... Inte minst sett till mitt arbete som hundförare.

Jag gillar att hissa mig själv till skyarna när det går bra för mig, så varför skulle jag inte ta detta tillfället i akt och göra det i vanlig ordning. Men det var kanske inte mitt arbete som var mest anmärkningsvärt. Nej denna jakten var Nickes... Helt obeskrivligt bra arbete på tisdagen gjorde att man fick rysningar i hela kroppen när han jobbade. Till och med Norrman tyckte det var roligt att jaga älg den här gången på grund av att vi hade Nicke lös. Och det är ett stort betyg....;-)

( Sen kommer "jaktmaskinen" Nicke från min egna uppfödning och jag har jagat in honom själv, så visst kan jag ösa beröm över mig själv den här gången också...:-)

 

Här är det herr Jacobsson som försöker se något genom dimman...

 

Men hur som helst, vi tar det från början...

Efter en upptaktsträff på Söndagskvällen då vi över en tapasbricka och lite gott rött vin planerat jakten var det dags för ett gäng förväntansfulla jägare och hundar att sova ett par timmar innan det var dags att gå på pass.

Måndagsmorgonen var oerhört svårjagad. Tät dimma gjorde det riktigt svårt för pass-skyttarna att se något längre än 50 meter från tornen. Så jag och Jocke (som skulle agera min assistent som hundförare) väntade nästan en timma innan vi släppte Flinga (bergakullens moa) lös på sin första älgjakt. Dessvärre var såten väldigt liten och underlaget mycket prassligt så älgarna fick snabbt koll på oss och gick ur såten precis vid upptaget, bara efter 5-6 minuters hundarbete. Ko med dubbelkalv gick i alla fall ut, rundade Petters torn och kom sedan tillbaka på Joakim som stod i bakpass där jag gått in. Ett perfekt avägt skott från Joakims nyinköpta bössa innebar att Jocke efter flera års väntan äntligen fick skjuta älg igen.... Grattis kompisen !

 

Efter Jockes fullträff släppte vi Nicke. (kentorps Atlas)  

Jaktlagets enda kvinnliga deltagare och tillika min fru, dvs Maria hade hört älgar i tätningarna innanför sitt torn så jag sökte mig ditåt med Nicke. Han hittade dom, skallade en stund, men fick inte stopp på dom så älgarna gick ur såten och Nicke kom tillbaka. Efter detta misslyckande för Maria valde hon att packa ihop sina prylar och åka hem för att sköta hushållet och barnen istället för att vänta på hälge... Och jag kunde i och med det äntligen få njuta av att vara ensam med gubbarna igen...;-)

Måndagseftermiddagen var sedan ganska händelsefattig. Vi hade en icke skjutbar tjur inne i såten som retades med några pass-skyttar men för utom den så var det väldigt lugnt i skogen. Så därför bröt vi ganska tidigt för att ta hand om kalven.

Och det tog faktiskt lite tid med tanke på våra materiella förutsättningar....

 

 

Tisdagen bjöd sedan som sagt på en otrolig jakt. Lite seg och kallfrusen inledning på dagen måste nämnas men vid lunch släppte vi Nicke och då blev det musik i skogen....

Efter att jag släppte Nicke gjorde han tre fina sökrundor inne i såten på ca 10-15 minuter vardera. På den fjärde sökrundan hittade han hälge. Ståndskall i upptaget bara 130 meter i från mig och adrenalinet började pumpa. Efter att först väntat en stund gjorde jag sedan en sakta ansmygning men älgen stod i tätningar så jag kunde inte komma till skott. Därför var det bara att avvakta och se vad som händer. Efter ca 1 timma gick ståndet över i gångstång och kom till Norrmans pass. Och hans nyinköpta 45-70 fungerade som han hade tänkt sig och tjuren gick i backen. Grattis Peter !

 

Och i takt med att vi sedan höll på att få älgen ur skogen small det på nytt i skogen. Det var Anders som med största osannolikhet fick en stortjur i passet för andra året i rad. Känns som sagt nästan som en omöjlighet att lyckas med det, men efter ett välriktat skott var detta ett faktum. Och är det någon jag unnar den lyckan är det just Anders. Jag har nämt det förr, men jag står fast vid vad jag sagt. En sådan bra kille, en duktig och noggrann jägare... - han förtjänar att få höra att han är omtyckt och att han är riktigt värd lyckan.

- Kepsen av och stort grattis Anders !!

 

Strax efter Anders fullträff kom ett hondjur vandrandes över hygget in i Ingvars pass. Men här var första gången som det uppstod lite osäkerhet. Älgen tecknade i skottet men gick från hygget och in i en tät granplantering och försvann. Eftersom vi var osäkra på om hur skottet tagit väntade vi därför dryga timman innan vi tog med oss Nicke och gick på... Men efter tio minuters hundarbete i tätningen blev osäkerhet snabbt säkerhet igen. Ingvar hade inte gjort något misstag, utan älgen låg död in bland granarna. Så grattis Ingvar !!!

 

Allt flöt just nu som på räls så den stora frågan var, -Kan detta bli mer lyckat eller ska vi göra kväll ?

Vi beslutade oss för att byta såt och prova glödheta Nicke igen. Och redan på första sökrundan bara tio minuter efter att jag släppt honom stod han bomfast med ståndskall igen...

Allt som oftast är det trångt och tätt för oss hundförare att gå på ståndskall, men denna gången var ett riktigt undantag. Nicke stod med fast ståndskall i ett surhål nedanför ett berg och jag kunde ljudlöst smyga mot vinden i mossan uppe på berget. Sista 30 metrarna tog jag av mig all packning och gjorde sista ansmygningen i bara underställ på överkroppen och mask för ansiktet. Och det fortsatte att gå enl skolboken. När jag kom framkrypandes till bergskanten stod älgen nedanför på 25 meter med Nicke skällandes och jag kunde skjuta dagens fjärde älg.

Och efter att blivit bjuden på en after-hunt pilsner i skogen var det sedan bara att börja arbeta igen....

 

 

En stolt hund, en stolt hundförare och en lycklig älgjägare som fick skjuta sin första älg. Grattis igen Peter !!!

 

Och efter att älgarna var framme ur skogen var det bara att börja på arbetet med älgarna / köttet...

 

 

Såå... det känns som att jag kan avsluta denna texten med den som jag allt som oftast kan använda.

Tack !  -Alla ni som var med och engagerade er på alla sätt för att denna jakten blev så bra som den blev. För även denna gången var både jakten, maten och stämningen helt underbart fantastisk....!!

 

 

// Jaktledaren, webmastern, hundföraren, idolen, ikonen, förebilden, sexsymbolen mm, mm..

Dvs jag, Lars Lundin

 

 

 


Hem (tryck här för att komma tillbaka till menyn)