Rävjakt 12 februari 2011

 

Trots 16 minusgrader på lördagsmorgonen var nästan samtliga anmälda deltagare på plats. Några avhopp blir det väl tyvärr alltid men som sagt uppslutningen var mycket bra. Nästan 50 personer totalt med 2 fruar och några barn inkluderat. Men så fort solen kom upp på himlen blev det varmare och jakten skulle visa sig bli riktigt lyckad.

Drevkjedjan i första såten hade precis börjat sitt jobb när första knallen ekade över skogen. Ulf Asklund satt väl placerad och sköt dagen första räv. Benke som satt bara ett par hundra meter från Uffe hann knappt hinna bli varken avundsjuk eller irriterad över Uffes framgång innan han också fick chansen. Och som så många gånger förr tog han vara på den chansen och dagens andra räv var skjuten.

I andra ändan av skogen stod "Bagarn" välplacerad när dagens första hare kom studsande framtryckt av drevet och även han tog vara på chansen och gjorde inga misstag.

Sedan dröjde det en bra stund och drevkjedjan hann med att avverka flera kilometer innan det small igen. Precis innan drevet var framme vid slutet av såten stod Bosse Lindqvist i rätt växel på hygget och dagens andra hare var ett faktum.

Jakten i första såten tog längre tid än vad vi hade planerat så istället för att följa matchplanen och fortsätta in i såt 2 avbröt vi jakten för lunch. Gulasch-soppa och nybakat bröd stod på menyn. Och kalla öl till alla svettiga drevkarlar i sedvanlig ordning.

Som sagt så gick tiden fortare än vad vi kalkylerat med så vi beslöt oss för att skippa den andra lite mindre såten och gå på den tredje och dagens sista såt direkt. Och tur var väl det för som sagt, tiden flög iväg och vi fick verkligen uppleva vilken tid det tar att planera jakt åt så många jägare.

Och för er som fick sitta eller stå länge och vänta på jakten kommer här en ursäkt för det dröjde tyvärr väl länge på några håll. Givetvis något vi tar med oss till nästa års jakt och skapar en förändring på.

Och när ändå ursäkternas tid är framme vill jag passa på ett lämna den största ursäkten till vara vän och vapendragare Sundin som var utan radio och som vi glömde i skogen. Först när vi samlats, druckit några after-hunt öl och tagit ett gruppfoto ringde telefonen. Det var Ronnie som ringde från mörkret i skogen och undrade hur länge han skulle stå där. Självklart en jättemiss av mig/oss men jag lovar att jag har skrattat och skrattar gott nu också när jag skriver om detta...:-)

Hur som helst. När vi väl fått ut skyttarna på sina pass var det dags för jakt igen. Och på denna såten hade vi dessutom några skyttar som stod beväpnade med studsare eftersom vi fortfarande hade älgkalv tillåten.

Inga rävar i denna såten alls, men några harar studsade upp och Stojan stod på första parkett i något vi kallar för "pass åtta" och även han fick skriva in sig bland dagens skyttar...

När vi sedan avverkat ytterligare några kilometer kom äntligen älgkontakten. Jag hade kanppt hunnit rapportera på radion att mina spår korsade spår efter ko och kalv förrän älgarna gjorde sig synliga i passlinjen. Men det var inte älgflytets dag. Det var flera av jägarna som hade älgarna i passet, men dessvärre bara hagelbeväpnade skyttar. Säkerheten måste alltid gå före allt annat och denna gången gjorde det att antalet kulskyttar bara var ca 20% av jägarna och det räddade kalven denna gången...

Men frånsett att vi inte fick någon älg i backen och att det kanske tyvärr blev lite lång väntan för några jägare vill ändå vi som arrangerade detta summera dagen som mycket lyckad och vi vill självklart tacka alla som medverkade i jakten, som chaufför, kock eller drevkarl. Mycket bra jobbat !

Så jag avslutar denna text som så många gånger förr... 

 

Givetvis tackar alla i jaktkamraterna.se för engagemanget, men eftersom jag är grymt mycket ego och dessutom webmaster, väljer jag bara en bild på mig själv. (tror ingen blir förvånad)

 

Petter är redo....för att dricka whiskey, öl och hålla ihop drevkedjan.

 

Sundin och Mårten laddar för dagens uppgift...

 

Daniel Dacke...tack för att du finns....;-)

 

Steve skall precis gå upp i sitt torn och göra sig beredd.

 

 

Bosse och Alice på pass.                                              Och Sundin... verkligen varmt klädd för att stå på pass i -10...

"Kung Hake" i full action. (blev senare under eftermiddagen utsedd till "dagens drevkarl"...grattis )

 

Kåre fick minst sagt ett vackert pass. En upphöjning på storhygget och solen gassade...

 

Här kommer Markos grabb Kristian ur såten med Bosses nyskjutna hare...

 

Far och son Andersson. Benke har precis visat Marcus hur man skall hantera bössan.

Asklund till vänster i bild med dagens första räv.

 

Alla vill i vanlig ordning få ett snack, lite tips och ibland bara en kram av jaktledaren. Här är det Jonas som är den lycklige...

 

Extra stort tack till Anna och Maria som höll brasan igång och värmde maten, samt allas våran servitör Ringblom. I år behövde vi inte ens säga till honom, han har lärt sig att sleven är hans...

 

Eftersom Stojan är på gränsen till äckelmagad och helst håller sig ett par meter ifrån djuren tyckte vi att vi behövde hjälpa honom med hans fobier lite. Bilden är ett montage, men det var ungefär så här det såg ut innan Jocke prickade honom i bröstet med haren...:-)

 

Samlingsbild efter avslutad jakt. Far och son Andersson med en kompis var tvungna att åka tidigare så dom missade tyvärr fotograferingen... Och så Ronnie då förstås, som fortfarande stod på pass...;-)

Och när alla lämnade gården, blev det bara våran lilla grupp kvar. Först lite samkväm vid brasan med god dryck och tilltugg. Innan vi flyttade in i husvagnen på lite efterfest... och där blev vi kvar en stund.....;-)

 

Ja, jag behöver nog inte kommentera den efterfesten mera, vi somnade gott i alla fall...

 

 

Ps. Några av er som var med i Lördags och som inte på plats fyllde i observations-listan har varit fantastiska med att, scanna in och maila den, eller bara skriva ett mail med uppgifterna samt tom kommit förbi mig här på jobbet och lämnat den. Vi uppskattar dessa listor oerhört mycket för att sammanställa hur mycket djur vi räknar med att vi hade i markerna i Lördags.

Så ni som ännu inte lämnat era uppgifter ber jag er nu att göra en ansträngning för att få in uppgifterna. Maila, skriv i forumet eller fyll i pappret och lämna det till nå´n som känner nå´n så det kommer in...

Tack ska ni ha !
/L

 

 

 

 

 
Hem (tryck här för att komma tillbaka till menyn)