Älgjakt, September 2013.

 

 

 

Årets älgpremiär 2013 är över. När jag sammanfattar hela veckan så är min första reflektion som så många gånger förr... Fullständig världsklass !! Kanske rent av bland de bästa jaktresor jag upplevt.

När Joakim återigen valde bort älgjakten för solen anmälde sig hans givna "stand-in" omedelbart. Så jag och Bengt packade bilen full med utrustning och hundar och gav oss iväg tidigt på lördagsmorgonen.

Väl framme i Liden blev jag och Bengt lika fantastiskt mottagna som förra året. Man hade antagligen längtat lika mycket efter Göteborgarna som Göteborgarna längtat efter Norrland. En marknad hade återigen ställts upp och det var en nästan overklig feststämning i hela byn...." Titta, nu kommer dom..." hörde man det tisslades och tasslades... 

Detta följdes senare upp med grillafton i värdshuset med ett härligt liveband på plats.

Och det minsta Bengan kunde göra för att ge tillbaka lite till dessa människor var givetvis att ta över både gitarren och sången :)

 

Efter att kört "Knockin on heavens door" tills alla i byn kunde den utantill släppte vi Bengts misslyckade karriär som musiker och gjorde istället det vi är riktigt bra på. Dricka goda viner och avnjuta härlig mat...:-)

Här är det Anders som bjuder på ostron...lovely !!

  

 

 

Efter denna härliga smygstart på semester tog vi med oss världens bästa Leif till Örnsköldsvik så fort vi vaknat till liv på söndagsmorgonen. Familjen Alavaara bjöd då på en oförglömlig lunch innan "vi grabbar" tog oss ut till havet för att njuta lite tillsammans...En härlig båttur följdes upp av vedeldad bastu och lite lek på havet med Jan-Axels badring.

(har fortfarande ont i arslet förrsten ;)

 

 

 

 

Och efter trevligt sällskap, en skön bastu i underbar miljö var det dags att tacka för sig och säga hej då till Ö-vik...

( och, om det inte framgick då. Så Janne, stort tack för en underbar dag !! )

 

 

Och väl tillbaka i Liden var det sen dags för att sova ett par timmar innan det var dags för jakt...Dvs september-premiär 2013.

Och ni som känner mig vet att få laddar så med hjärtat inför en älgpremiär som jag gör. Jag verkligen ÄLSKAR den där känslan...ni vet, dan föra dan...:-)

Och fastän premiärvädret kanske inte var exakt det man hoppades på, fick man säga att jakten för egen del började på bästa tänkbara sätt... Efter ca 20 minuters smygande i skogkanten och upp på en kulle ute på ett hygge visade det sig att jag gjort helt rätt i mitt smygande...

Dessvärre inte den där stora kronan denna gången heller (men jag börjar nu tro att det aldrig blir någon sån heller).

Men en fin 4-tagg låg nu i backen och det var bara att börja arbeta i regnet...:-)

 

 

 

Mycket slit innan älgen väl var ur skogen. Och då var det bara resten av jobbet kvar...

 

 

 

Mycket arbete innan allt är klart, men jösses vilket fint kött det blir sen...

Efter detta slitet jagade vi lite på eftermiddagen som resulterade i ganska dålig jakt. Jag hade ute både Flingan och Nicke men ett kort ståndskall som ganska tidigt skenade ur marken var det ända som hände under eftermiddagen.

 

Tisdagen däremot var mera händelserik.

Jag gick med Flingan och Bengt tog med sig Nicke. Ganska avslaget till en början men sen började musiken i skogen. Dessvärre stod älgarna som så många gånger förr i tätningarna och när dom väl var i rörelse lyckades dom galant glida i mellan pass-skyttarna... Och när vi bröt för att äta lunch var det trötta hundar jag tog med från skogen, det kan jag lova. Inte nog med hårt arbete... 23 grader, molnfritt och gassande sol är ingen höjdare för hundar som jobbar stenhårt.

Så efter att vi fått i oss lite mat och skulle prova en ny såt åkte Olle hem och hämtade gamla Fraser. Dåligt tränad men rutin som få och dessutom ojagad tidigare i veckan. Olle själv tycker numera att hans egna insats är bäst som pass-skytt så jag fortsatte jobbet som hundförare. Och det skulle visa sig bli en av mina bättre jakter...

Som jag skrev tidigare, det var väldigt varmt för att vara älgjakt. Den varmaste jag upplevt.

Men frånsett att hundarna hade det jobbigt så njuter ju en soldyrkare som jag nåt oerhört när man får gå och lura med en bra Jämthund iklädd endast en t-shirt på överkroppen och ändå svettas i solen...

...och jakten blev inte sämre av att Fraser ganska snabbt hittade älg. Ett ståndskall ner mot sjön gick sedan över i ett gångstånd som till slut skenade ut på...ja, givetvis stod jag helt rätt i såten och sköt ännu en liten oxe...:-)

Som jag ofta säger....tur, bara tur... Detta var i alla fall jaktens andra och sista villebråd. Vi ses i oktober igen :-)

 

 

Och så var det återigen bara att börja arbeta... :-)

 

 

 

 

 


Hem (tryck här för att komma tillbaka till menyn)