Tjeckien 2013

 

Oj....oj....oj....såå jävla fantastiskt, vansinningt, sanslöst bra detta va då.....(ursäkta språket)....men så bra var det...

Jag satt faktiskt redan i slutet på dag 1 och funderade på hur jag skulle starta denna texten.

Helt mållös av bra jakt med fruktansvärd action och kanske 100 studsarskott redan avlossade tänkte jag för mig själv;

"Skall jag vara ödmjuk för alla de 30-40 vänner och bekanta som vänligt men bestämt tackade nej till denna inbjudan. (För att dom inte skall må för dåligt av all ånger... eller skall jag verkligen försöka framhäva hur galet fantastiskt detta var...och verkligen påvisa vad dom gått miste om..."

Jag bestämde mig senare för alternativ 2. Ger jag dom chansen och dom tackar nej och det är så här sjukt bra. Då skall det göra ont tänkte jag...:-).  Men det går inte att beskriva i ord så mycket mer än så.

Antagligen mycket för att ingen av oss som var med på resan har "landat" riktigt än och hunnit smälta intrycken...

Men det jag vet är att jag, Lars Lundin, mina vänner Freddan "slutstycket" Magnusson, Joakim Samuelsson och allas vår egen Bengt Evert Andersson precis har kommit hem från vårt livs garanterat absolut bästa jakt...En helt jävla magisk resa !!!

 

Men vi tar det från början.

Fyra förväntansfulla jägare sitter i vip-baren på Landvetter och njuter av att det äntligen är dags. Som synes i våra fantastiskt fina resekläder som Benke så snyggt hade ordnat. Varsin öl/jäger innan avresa till Praha (med mellanlandning i Frankfurt).

 

 

Väl framme i Prag blev vi mottagna med öppna armar av herr Berger. Jag vill gärna passa på att understryka att vi pratar ÖPPNA armar. Även där är jag helt mållös. Snacka om att ta hand om sina gäster och visa upp bästa tänkbara exempel på gästfrihet !!  Återigen, fantastiskt tack för allt mr Berger !

Och efter att vi lastat bössor och packning på släpet och oss själva i bilen bar det sen av mot jaktområdet. Ca 20 mil sydväst om Prag ligger en liten ort som heter Hamry. Och i Hamry ligger ett hotell som heter Kollerhof. Och det är som synes precis lika fantastiskt som allt annat på denna resan!

 

En underbar gulasch och en pilsner vid ankomsten sen var det dags för några riktigt förväntansfulla jägare att sova lite.

 

 

Samling vid hotellet, genomgång av jakten, en fanfar av bästa klass...sen var det dags för jakt...Och vilken jävla jakt!

Den klart bästa såten på hela helgen. Säkert 15 grisar skjutna och det small som om det vore krig i skogen. För svensk-gängets del gick det utmärkt. Thomas 2 grisar, Benke 3 och jag själv 3. Som ni förstår, en makalös start på dagen!!

 

 

Sen innan såt 2 hände det som FAAN inte får hända !!

Freddan hade strul med bössan på första såten, (därav ingen gris i backen för hans del). Efter att han visat Thomas detta och frågat efter lite olja har han inte fått tillbaka spärren riktigt. Så när vi står klara för att ta pass ser Freddan det man inte önskar sig på en utlandsjakt. Slutstycket är borta och kvar nånstans i skogen !!!!

Fy fan va vi tyckte synd om honom då. Men, han har fått ett nytt smeknamn (slutstycket) även om det inte blev nån mer jakt den dagen. Och efter en insats av oss alla på kvällen efter jakten kunde Bengt lugna honom med att det skulle bli mer jakt. Benke hittade skiten och Freddan är nu skyldig Benke en helkväll på stan :-)

Men medan Freddan yra runt i skogen efter slutstycket jagade vi vidare såt 2 och 3. Och även dom skulle leverera...

Jag och Joakim sköt 2 kronhindar var och herr Berger fick med sig 1 från sitt pass. Smällde lite mindre än på första såten men dagens skörd var nu 28 vilt. Helt ok måste man väl säga :-)

 

Mycket nöjda och glada jägare med var sin kronhjortshind !!

 

Svenskgängets "returbockar"... :-)

 

En hyfsad jaktparad måste men väl ändå få säga va....:-)))

 

Dag två var även den riktigt bra. Inte lika många vilt, men Joakim sköt en fin galt och en kronhind och jag sköt ytterligare en hjort. Det som konstigt nog var skillnad var att första dagen blev det många smågrisar, men på andra dagen låg det ett gäng riktigt fina gossar i backen. Fantastiskt roligt !

Jocke med sina bärare och sin första gris !!

 

Och så var det återigen dags för en viltparad!

Totalt på dessa två dagar blev det 45 vilt på ca 20-25 jägare, varav "Svensk-gänget" sköt 14. Vi var nöjda !! (Tänk då dessutom om Freddan haft bössan i ordning också;)

Efter denna parad så var den planerade jakten slut.

Nu var det en ny biltur hem till Thomas där vi nu skulle bo istället. Och där skulle vi få chansen att insupa kultur och tradition med ortsbefolkningen samt förmånen att jaga med dessa underbara människor. Alltså ingen arrangerad "betal-jakt" utan nu var vi kort och gott bara Bergers vänner som gärna fick följa med på en heldag/kväll och se hur man jagar, umgås och avslutligen festar på landsbygden i Tjeckien... En helt underbar förmån att få chansen till detta kan jag lova!

 

Som synes, ett helt galet vackert ställe !

När vi väl checkat in på familjen Bergers egna hotell som ligger här på gården också gick vi sedan till hans vinkällare för att där få en liten välkomst-skål. Detta följdes sedan upp av Helenas underbara matkunskaper som resulterade i en makalös 3-rätters middag, en stenhård pingis match, vedeldad bastu och sen var det natti-natti...

Ja, fantastiskt, och makalöst har jag nästan missbrukat redan i texten...men vad skall man säga om att ha en sån här källare under sitt egna kök...välj själva :-)

 

Ny dag, nya förutsättningar och här sitter vi nu och laddar med by-borna. (Nej, det är inget annat en te och kaffe i glasen:)

 

Och sen var det jakt. Tyvärr en stor besvikelse för jägarna där. Endast 4 vilt. Men vi fick återigen uppleva adrenalin-kickar över det normala och fruktansvärt spännande jakt. Benke och Thomas fick ett helt koppel med grisar på sig och öppnade eld. Fortfarande lite oklart om vem som gjorde slut på grisen. Men dom skall brottas om detta nästa gång dom ses...;)

Även jag fick gris i passet. Tyvärr kom jag aldrig till skott på det ena läget, och det grämer mig nåt in i helvete. Jag fick nämligen se mitt livs största galt på 30 meter. Men jag fick också en liten rackare på vägen där jag stod och då var jag beredd...

Jag passar min första gris utanför Sveriges gränser. Här med ett hantag från vår vän Vaclav... 

 

Självklart få förunnat att få vara med om allt detta. Och givetvis lika få förunnat att få ett handslag och en kvist av en jaktledare på en sån här jakt. Jag har aldrig känt mig så nöjd av ett så litet vilt. Och jag får rysningar när jag tänker tillbaka på stunden.

 

Och sen var det fest.

Tyvärr har vi dåligt med bilder från denna...och dom vi har är suddiga som fan. Antagligen beror det på att vi inte var ett smack nyktra. Men fastän även denna bilden är suddig måste den ju med. Det var tombola på festen, ca 30 fasaner och änder lottades ut. Och stjärnvinsterna hänger bakom mig här. Förutom detta Mufflonlammet som jag vann var det två grisar som skulle lottas ut. Minst sagt orginellt att hänga dessa djur i danslokalen, men som jag  skrivit tidigare...det var mycket som var väldigt speciellt denna resan, och en väldigt fantastiskt upplevelse...

 

Och hur skall jag nu sy ihop detta och avsluta på ett bra sätt ??

Det går inte. Detta var som sagt över alla tänkbara förväntningar, och helt jävla makalöst bra.

Skall jag helt prata för mig själv, så ur en jägares perspektiv har jag stått på pass på totalt sju såter. Jag har haft djur på samtliga, haft osäkrat på samtliga och totalt skjutit 7 vilt...På samtliga pass har det dessutom vart så sjukt spännande att jag knappt suttit ner en sekund. Det har aldrig vart i närheten av långtråkigt....

Dessutom har jag fått chansen att uppleva all denna tradition, kultur och en magiskt kamratskap. Åtminståne när det kommer till mina jaktsliga upplevelser i livet så är detta det bästa jag gjort...

 

Såå... Ett stort tack till alla i Tjeckien som tog emot oss med så öppna armar. Ett makalöst stort tack till Thomas och Helena som bjöd på sig själva och sitt hem som gjorde att vi kände oss som kungar för några dagar...

Och givetvis får vi även passa på att tacka våra flickvänner, fruar, exfruar och allt vad dom kallas numera, för att ni släppte iväg oss gossar några dagar tillsammans. Vi har som ni nu säkert förstår haft det otroligt bra tillsammans.

 

Waidmannsheil,

// Bengan, Jocke, "Slutstycket" och inte minst,

Idolen, ikonen, förebilden, sexsymbolen, mm, mm dvs jag,

Lars Lundin

 

 

 

 

 

Hem (tryck här för att komma tillbaka till menyn)