Älgjakt September 2008

När Älgpremiären i September planerades, frågade jag Joakim om han ville följa med mig upp till Norrland som pass-skytt. Tanken var att jag skulle gå med hund och Jocke skulle få en lugn vecka på olika pass i skogen. Men en fotbollsmatch en vecka innan jakten skulle starta ändrade planerna en del... Joakim blev hundförare, hundskötare, assistent åt mig, extrapappa till mina barn och tog hand om Maria med det jag inte klarade;-) 

Hur som helst så fick vi en riktigt härlig vecka och dessutom två älgar i backen.

 

Veckans hundförare och Nicke vid en härlig utsiktsplats.

 

Här sitter vi och har en liten genomgång av jakten efter första morgonpasset.

 

Härliga utsiktsbilder från ett pass Jocke tog första dagen...Ca 500 m därifrån stod Frej med Ståndskall på Björn.

 

Efter två dagars jakt i Vike utan speciellt mycket älg i passet beslutades det att Septemberjakten skulle avslutas och att vi istället skulle avvakta till Oktoberjakten. Självklart blev vi som rest långt och tagit semester för att jaga i en vecka bra besvikna när jakten helt plötsligt tog slut. Men givetvis var det ingen mening att sitta och vänta på älgar som inte visade sig och när dessutom Olle ordnade jakt på Christoffers marker på andra sidan sjön, blev humöret rejält mycket bättre igen.

Och fastän vi inte var fler än 4 skyttar + hundförare behövde vi inte jaga i "väldigt många" timmar innan resultatet skulle komma.

Efter bara någon timma på morgonpasset hörde jag hur Tords Jämthund stod och ståndade på riktigt långt håll, sen var det tyst länge innan han plötsligt "rev i" alldeles innanför mitt torn och snart kom det älg ut på hygget där jag satt. Dessvärre gick allt fort och jag uppfattade aldrig att det var en kalv med, utan trodde helt enkelt att jag sköt en kviga. Men när älgen låg i backen kom kalven efter med hunden tätt bakom sig så då var det bara att sikta in sig på den med. I såna lägen är det en riktig fördel med stor tilldelning och få avskjutningsregler..

 

Skönt att se kalven gå i backen och kunna andas ut lite i alla fall...

 

En träff långt bak i lungorna gjorde att denna älgen kom hela vägen över hygget innan den till slut inte orkade                                 hålla sig uppe på benen längre...

 

Och efter lite dramatik i skogen var det bara att påbörja efterarbetet.. Och på tal om arbete, i ett jaktlag på fem personer där en har bruten fot, en har tre krossade revben och ett brytet nyckelben, en har pacemaker och en har hjärtsvikt, så kan man Lungt påstå att Joakim och Agne fick slita ganska bra en stund.

Vi kan väl lugnt konstatera att det var tur för Joakim att Agne, tan att vara med på jakten kunde ta sig tid och komma och jobba ett par timmar..

 

Och jobbet fortsatte givetvis så fort älgarna väl var hemma, men då äntligen blev det pilsner och slakt-sup. Alltid ett trevligt arbete efter en dag i jaktskogen. Det vi inte riktigt visste när vi stod där och smakade slaktsup och jobbade var ett det väntade gott vin när vi kom. Och dessutom att det väntade damer som skulle bjuda upp en av oss till dans...;-)

 

Men innan det skulle bli dans var Joakim först tvungen att som min assistent tvätta mitt hår och förvissat sig om att jag mår bra. Efter det ville han att våran fantastiska husmor skulle göra honom fin inför dansen ;-) Och sen var det bara att ställa upp på bugg...

 

 

Sista dagen på denna jaktveckan skulle vi ha familjedag med Maria och barnen, grilla lite korv och bara ha det skönt. Men eftersom Alex hade tjatat hela veckan om att han ville vara med och jaga, åkte vi hem till Anders direkt på morgonen för att försöka hjälpa honom men några Kanadagäss...

 Och gissa om han blev överlycklig när han fick gå men Jocke fram till skottplatsen och bära in sitt första vilt ;-)

 

Och efter den korta jakten på morgonen var det sen dags för korvgrillningen...

 

 


Hem (tryck här för att komma tillbaka till menyn)