Älg / Rådjursjakt, Fåglum 29 November 2008

Så var det dags för ännu en jaktdag, en dag då man ska kombinera älg och rådjursjakt på markerna i Fåglum. En jakt som vi i flera år försökt att lyckas med, men som aldrig funkat speciellt bra. Eller bra och bra, det har väl alltid vart trevligt och resultatmässigt har det gått hyfsat varje gång, ett par drev efter rådjur och ibland något skott, men älgen har då aldrig vart synlig. Vid ett par tillfällen har vi sett älgfamiljerna där veckan innan jakten, men sen har det vart tomt.

En endaste kalv har vi på våran E-licens men det har stundtals känts hopplöst att lyckas få den i backen.

Men idag skulle det minsann bli annat. Kanske var det just denna hösten som det skulle funka, hösten då älgarna kommit framför min bössa i stort sett så fort jag gått ut i skogen...

 

Vi började morgonen med en stadig frukost och samling på Vårgårda rasta. Efter att fått avnjuta en god frukost och varmt kaffe var det dags för oss att gå ut i regnet och starta jakten. Vi började med att sätta ut några jägare på fina pass innan jag och Joakim tillsammans med Peter och Tindra tryckte igenom en lite såt utan något resultat. Efter det satte vi oss lite längre in i marken och Joakim skulle släppa Gibba. I förhoppning om att få uppleva ett fint rådjursdrev eller att dom skulle stöta ut någon älg på oss.

Och snabbt skulle denna jakten gå. Så fort jag släppt av Stojan på passet brevid mig, kontrollerat att dom andra skyttarna var på plats och ställt upp min skjutstol och stativet framför mig, ropade jag på Jocke via radion att han kunde släppa Gibbe. Efter det tände jag mig en "jaktcigg" och precis när jag lutar mig tillbaka i stolen hör jag Gibbe börjar "väcka" och sen börjar det kraftigt att braka i skogen innanför åkern jag satt på. Och plötsligt kom dom där... dom vi har väntat på... Tjur, ko och kalv. Och efter alla timmar jag suttit och väntat på den där kalven i Fåglum kan jag säga att jag inte väntade speciellt länge innan det small denna gången. Nu var det inte längre tal om att vänta in det perfekt läget, eller att dom ens skulle stanna. Snett framifån på ca 150m och mitt flyt skulle visa sig nu igen...Min femte älg för säsongen, lyckoträffen satt som jag önskade rakt i "stickhålet" och efter lite vinglande låg äntligen "våran" kalv i backen !!!

 

Och efter att glädjen lagt sig och Petter sms:at färdigt till sina kompisar om vad hans idol Lasse lyckats med,  är det bara för oss att "arbeta ner" älgen till vägen. Och snabbt skulle det gå, för nu var älgjakten slut och Joakim skulle istället arrangera rådjursdrev åt oss...

Och det gjorde han bra. I första såten släppte Peter tyskterriern Tindra och hon kom med en liten boch rakt i mitt pass efter ca 10 minuters drev. Och efter den såten ställde han ut oss samtliga på pass innan han själv släppte Gibbe på "skjutbanesåten". Och efter att Gibbe visat oss i nästan en timma hur man driver rådjur avslutade Jocke jakten med ett perfekt hagelskott på smaldjuret..

 Här är det Alex som har koll på vårat pass medans Gibbe jobbar med rådjuren...

 

 

Och efter att dagen är slut, är det bara att plocka fram några kalla pilsner och börja jobba. Men jag kan garantera, denna kvällen i Jockes garage, med våran "egna kalv".... Den var väldigt speciell och trevlig.

                                 

                      

 

 

 


Hem (tryck här för att komma tillbaka till menyn)